Aby cieszyć się dobrym zdrowiem warto zadbać o prawidłowe odżywienie organizmu. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym powinieneś zwrócić szczególną uwagę na to, czy Twoja dieta jest odpowiednio skomponowana, czyli dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych mu składników. A może opierasz się stale na tych samych produktach, nie zwracając uwagi na sygnały niedoborów ze strony organizmu.

Zmęczenie i spadek siły mięśniowej są pierwszymi objawami osłabienia. Warto już wtedy bardziej zadbać o siebie aby uniknąć dalszych powikłań i infekcji.

Zapewnij sobie wówczas dobrej jakości sen (7-8 godzin dziennie), nawodnienie i odpowiednią dietę. Kontynuując dietę na odporność zapraszam na dzień drugi:

Śniadanie – Jajecznica z warzywami i chlebem

  • Olej rzepakowy – 1 łyżka (10 ml)
  • Cebula – 3 plastry (45 g)
  • Papryka czerwona – 3 plastry (60 g)
  • Szpinak – 1 garść (25 g)
  • Jaja kurze całe – 2 sztuki (120 g)
  • Pieprz czarny – 1 szczypta
  • Zioła prowansalskie – 0,5 łyżeczki
  • Chleb żytni razowy – 2 kromki (70 g)
  • Masło – 1 łyżka (10 g)

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż na nim pokrojoną cebulę oraz paprykę. Dodaj garść szpinaku, wbij jajka i dopraw pieprzem i ziołami. Rozmieszaj potrawę na patelni i smaż jeszcze przez chwilę do ścięcia się jajek. Następnie wyłóż jajecznicę na talerz. Zjedz ją z chlebem posmarowanym masłem.

Drugie śniadanie – Koktajl na maślance

  • Czarne porzeczki – 2 garście (100 g)
  • Banan – 1/2 sztuki (60 g)
  • Masło orzechowe – 1 łyżka (10 g)
  • Maślanka 1,5% – 1 szklanka (250 ml)

Do kielicha blendera włóż porzeczki, pokrojoną w plasterki połówkę banana oraz łyżkę masła orzechowego. Zalej maślanką i zblenduj na gładki koktajl.

Obiad – Kasza gryczana z ciecierzycą i warzywami

  • Kasza gryczana – 70 g
  • Brukselka – 12 sztuk (200 g)
  • Pomidor – 1 sztuka (180 g)
  • Ciecierzyca w puszce – 6 łyżek (80 g)
  • Olej lniany – 1 łyżka (10 ml)
  • Pietruszka, liście – 1 łyżka (10 g)
  • Dynia, pestki – 2 łyżki (20 g)
  • Oregano – 1 łyżeczka (5 g)
  • Pieprz czarny – 1 szczypta

Ugotuj kaszę oraz brukselkę. Pomidora pokrój w kostkę, a ciecierzycę odsącz z zalewy i przepłucz pod bieżącą wodą na sitku. Kaszę oraz warzywa umieść w naczyniu. Potrawę polej olejem lnianym, posyp pestkami dyni i natką pietruszki, dopraw oregano i pieprzem.

Podwieczorek – Owoc i orzechy

  • Pomarańcza – 1 mała sztuka (250 g)
  • Orzechy brazylijskie – 4 sztuki (20 g)

Pomarańczę obierz i podziel na cząstki. Przegryzaj orzechami.

Kolacja – Kanapki z twarogiem

  • Chleb żytni razowy – 3 kromki (105 g)
  • Masło – 1 łyżka (10 g)
  • Ser twarogowy chudy – 4,5 plastra (90 g)
  • Ogórek kiszony – 2 sztuki (120 g)

Chleb posmaruj masłem. Rozłóż na nim plastry twarogu oraz ogórka.


Smakowało? 🙂 Zobaczmy ile dobroci było w dzisiejszym menu:

Szpinak – chociaż jest zielony zawiera sporą ilość beta-karotenu, czyli prekursora witaminy A. Odpowiada ona m.in. za prawidłowy wzrok, a także działa immunomodulacyjnie.

Czarne porzeczki – ciemny kolor tym owocom nadają antocyjany, których zawartość zwiększa się wraz z dojrzałością owoców. Mają one działanie przeciwutleniające. Zawartością witaminy C przebijają nawet paprykę. Mają jej aż 180 mg/100 g.

Olej lniany tłoczony na zimno – najlepsze roślinne źródło kwasów omega-3. Jest to grupa niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, która jest znana z pozytywnego wpływu na poziom cholesterolu, ale równocześnie zmniejsza stany zapalne w organizmie łagodząc objawy choroby.

Kupuj wyłącznie olej lniany tłoczony na zimno, w ciemnych butelkach. Przechowuj go w lodówce. To gwarantuje zachowanie jego cennych właściwości. Na tym oleju nie wolno smażyć!

Orzechy brazylijskie – jak większość orzechów, ale te w szczególności, zawierają dużo cynku i selenu. Te mikroelementy działają jak antyoksydanty chroniąc nasz organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników.

Ogórki kiszone – to prawdziwa bomba zdrowia! Podczas fermentacji mlekowej, która zachodzi w trakcie kiszenia ogórków powstają żywe kultury bakterii, które zapobiegają rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych w naszych jelitach. Dodatkowo, wytwarzany przez nie kwas mlekowy obniża pH jelit i stwarza lepsze warunki do ich rozwoju.


Jesteś tym co jesz. Chcesz być zdrowy? Jedz zdrowo 😉

Po więcej dietetycznych faktów, przepisów i relacji zapraszam Cię na mojego Instagrama oraz Facebooka. Jeśli to przeczytałeś – zostaw po sobie ślad!

Zapisz się na Newsletter DIETAmaBądź ze mną na bieżąco

Po zapisaniu się otrzymasz do pobrana darmową dietę na odporność – tygodniowy jadłospis w PDF.

Share This