Odporność pochodzi z natury. Nie trzeba jej zdobywać za pomocą środków medycznych, suplementów czy szamańskich rytuałów. Każdy człowiek przechodzi tzw. lekcję odporności podczas pierwszych sekund życia i mogą one okazać się kluczowe w kształtowaniu jego zdrowia na całe życie.

Podczas porodu dziecko wychodzi z jałowego, nieskażonego środowiska jakim jest łożysko i natychmiast styka się z mnóstwem bakterii. Otaczają go one wszędzie: bytują w dogach rodnych, fruwają w powietrzu, znajdują się na skórze matki, na którą kładzie się noworodka. Jest to swoją drogą bardzo ważny element po porodzie. Dzięki takiej styczności z obcymi drobnoustrojami, organizm malucha uczy się jak samodzielnie sobie z nimi radzić.

Odporność niemowlę nabiera następnie pijąc mleko matki, w którym przekazuje ona swoje przeciwciała, a także „dobre bakterie”. Między innymi dlatego naturalne karmienie jest nazywane „złotym standardem” w karmieniu dzieci.

Wracając do diety – świeże, naturalne produkty spożywcze będą najlepszym lekarstwem na odporność. Jeśli zbilansujemy w odpowiedni sposób swoją dietę to żadne drogie, medyczne i paramedyczne suplementy nie będą nam potrzebne 😉 .

Śniadanie – Owsianka z truskawkami

  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu – 1 szklanka (250 ml)
  • Płatki owsiane – 5 łyżek (50 g)
  • Truskawki – 2 garście (100 g)
  • Miód pszczeli – 1 łyżeczka (5 g)
  • Orzechy nerkowca – 8 sztuk (24 g)

Do garnka wrzuć płatki owsiane, zalej je mlekiem. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Dodaj miód. Gotuj przez 5-7 min na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy owsianka zgęstnieje przelej ją do miseczki. Udekoruj pokrojonymi truskawkami i orzechami nerkowca.

Drugie śniadanie – Kanapka z szynką

  • Bułka grahamka – 1 sztuka (80 g)
  • Masło – 1 łyżeczka (5 g)
  • Szynka z indyka – 1 plaster (20 g)
  • Sałata – 1 liść (10 g)
  • Ogórek kiszony – 1 sztuka (60 g)

Bułkę przekrój na pół. Posmaruj masłem. Na jednej połówce połóż plaster szynki, sałatę oraz plasterki ogórka. Przykryj drugą częścią bułki.

Obiad – Pulpety z dorsza z ziemniakami i fasolką

  • Ziemniaki – 3 sztuki (300 g)
  • Dorsz, świeży, filety bez skóry – 150 g
  • Białko jaja – 1 sztuka (30 g)
  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka (10 g)
  • Pietruszka, liście – 1 łyżka (10 g)
  • Pieprz czarny – 1 szczypta
  • Sól – 2 szczypty
  • Sok z cytryny – 1 łyżka (6 ml)
  • Fasola szparagowa – 120 g
  • Olej lniany – 1 łyżka (10 ml)

Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Rybę umyj i zmiel w malakserze. Przełóż do miski, dodaj pocięty drobno szczypiorek, sól i pieprz. Ubij pianę z 1 białka, dodaj do masy z mąką ziemniaczaną. Ugnieć całość do wymieszania składników. Wilgotnymi rękami uformuj z masy kilka kulek. Ułóż w koszyczku nad parą i gotuj pod przykryciem przez 15 min. W tym czasie ugotuj też fasolkę we wodzie. Ziemniaki, pulpety oraz fasolkę przełóż na talerz. Danie polej olejem lnianym.

Podwieczorek – Pieczywo WASA z twarogiem

  • Pieczywo chrupkie WASA – 4 kromki (40 g)
  • Twarożek domowy – 3 łyżki (60 g)
  • Pomidor – 1/2 sztuki (90 g)
  • Sezam, nasiona – 1 łyżka (10 g)

Chlebek WASA posmaruj twarożkiem. Połóż plasterki pomidora i posyp sezamem.

Kolacja – Sałatka z cykorii

  • Cebula – 3 plastry (15 g)
  • Kiwi – 1 sztuka (100 g)
  • Cykoria – 100 g
  • Ser typu „Feta” – 2 plastry (40 g)
  • Chleb zwykły – 2 kromki (70 g)
  • Jogurt naturalny, 2% – 1 łyżka (20 g)
  • Słonecznik, nasiona – 1 łyżka (10 g)

Cebulę i kiwi obierz, pokrój w kostkę. Do naczynia porwij cykorię, dodaj pokrojoną cebulę, kiwi i rozkruszony w palcach ser feta. Przygotuj grzanki z chleba – pokrój go w kostkę i podsmaż na suchej patelni lub w tosterze. Dodaj do sałatki i wymieszaj. Całość polej jogurtem i posyp nasionami słonecznika.


Ziemniaki – są ważnym źródłem witaminy C w naszej diecie. Jednak, jako że ta witamina jest bardzo wrażliwa na obróbkę cieplną, podczas gotowania ziemniaki tracą jej 40-60%. Ziemniaków nie możemy zjeść na surowo, dlatego należy przynajmniej zminimalizować straty.

Ziemniaki obieraj cienko, tuż przed ich gotowaniem i włóż je jak najszybciej do wrzącej wody. Zapobiega to wypłukiwaniu się z nich witamin. Pamiętaj też o przykryciu garnka pokrywką. Zasady te dotyczą gotowania większości warzyw i owoców.

Schłodzenie i ponowne odgrzanie ziemniaków przyczyni się natomiast zarówno do zatrzymania większej ilości witaminy C (nie będzie ona odparowywać), jak i do zwiększenia się zawartości skrobi opornej (składnika błonnika).

Ser twarogowy – jest to zwierzęce źródło białka. Białko pełni w naszym organizmie bardzo wiele funkcji, a w kontekście odporności warto wspomnieć, że jest ono budulcem przeciwciał. Nie należy więc ograniczać podaży białka w diecie.

Kiwi – smaczne źródło witaminy C. Radykalne źródła mówią, że należy jeść je ze skórką, bo jest w niej najwięcej składników odżywczych. Jeśli masz odwagę to spróbuj 😀

Po więcej dietetycznych faktów, przepisów i relacji zapraszam Cię na mojego Instagrama oraz Facebooka. Jeśli to przeczytałeś – zostaw po sobie ślad!

Zapisz się na Newsletter DIETAmaBądź ze mną na bieżąco

Po zapisaniu się otrzymasz do pobrana darmową dietę na odporność – tygodniowy jadłospis w PDF.

Share This