Zapraszam na degustację wegańskiego smalcu!
Proszę się nie obawiać, smak i konsystencja bardzo przypominają ten oryginalny. Sekretne składniki to kasza gryczana i jabłko

Składniki:

  • 100 g białej fasoli z puszki (lub ugotowanej)
  • 0,5 małego jabłka
  • 1/3 białej cebuli
  • 1,5 łyżki kaszy gryczanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżka siemienia lnianego
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • Sól, pieprz

Kaszę gryczaną gotujemy ok. 10 minut (al dente). W tym czasie fasolę blendujemy z siemieniem na gładką masę. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oliwie. Dodajemy starte jabłko, ugotowaną kaszę, liść laurowy i ziele. Dusimy kilka minut na małym ogniu. Czekamy chwilę aż przestygnie i mieszamy razem z fasolą. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.

Taka pasta pasuje świetnie na kanapki w połączeniu z kiszonym ogórkiem.

Z podanych składników wychodzi jeden mały słoiczek smalcu (ok. 260 g). A jego kaloryczność jest 4 razy niższa niż tradycyjnego. No i dodatkowo zawiera zdrowe tłuszcze.

1 porcja (ok. 20 g) to 37 kcal

Przepis pochodzi od  https://okiemdietetyka.pl/

Smacznego!

Po więcej dietetycznych faktów, przepisów i relacji zapraszam Cię na mojego Instagrama oraz Facebooka.

Smakowało? Zostaw komentarz 🙂

Zapisz się na Newsletter DIETAmaBądź ze mną na bieżąco

Po zapisaniu się otrzymasz do pobrana darmową dietę na odporność – tygodniowy jadłospis w PDF.

Share This