To meksykańskie burrito składa się z farszu z fasoli, papryki i kukurydzy. Zawinięte w tortillę posmarowaną czosnkowym sosem tworzy posiłek, który zachwyci każdego!
Gdy przychodzi ochota na fastfooda to wegetariańskie burrito bez mięsa jest świetną alternatywą! To zdrowy, domowy fastfood, który możesz przygotować na imprezę lub jako sycącą kolację czy lunch do pracy.
Składniki na 4 porcje:
- 4 placki tortilli
FARSZ:
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- Szczypta soli, pieprzu, chilli (lub więcej jeśli lubisz ostre)
- Po łyżeczce kurkumy, słodkiej papryki i oregano
SOS CZOSNKOWY:
- 8 łyżek jogurtu naturalnego lub sojowego
- 1 ząbek czosnku
- Szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Pokrój drobno cebulę, czosnek i paprykę. Podsmaż chwilę na oliwie, zalej wodą do poziomu i duś pod przykryciem 5-10 min, aż papryka zmięknie.
Dodaj odsączoną fasolę, kukurydzę, koncentrat i przyprawy. Wymieszaj i podgrzewaj przez chwilę na otwartej patelni aby odparować wodę.
Wymieszaj składniki sosu czosnkowego. Każdy placek posmaruj 2 łyżkami sosu i nałóż farsz. Zawiń dolny i górny brzeg, a następnie boki aby zamknąć tortillę.
Połóż na rozgrzanej, suchej patelni, zawinięciem do dołu. Podgrzewaj z dwóch stron na średnim ogniu aż do zrumienienia.
Aby ten posiłek był jeszcze bardziej sycący do farszu dodaj woreczek ugotowanego ryżu.
Wartość odżywcza (1 porcja bez ryżu):
- Kaloryczność: 389 kcal
- Białko: 14 g
- Tłuszcz: 9 g
- Węglowodany: 57 g
0 komentarzy