Domowa granola z piekarnika

0 komentarzy

Niestety w sklepach ciężko znaleźć granolę, która nie miałaby w składzie cukru, syropu glukozowo-fruktozowego lub oleju palmowego.

Dlatego stworzyłam przepis na zdrową fit granolę do przygotowania w 20 minut.

Składniki na ok. 10 porcji po 30 g:

  • 150 g płatków owsianych
  • 30 g orzechów włoskich lub pekan
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • spora szczypta soli
  • 60 g miodu lub syropu klonowego
  • 50 g oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Orzechy posiekać. Suche składniki wymieszać w misce. Dodać miód i olej (jeśli te składniki są stałe to podgrzać aby się rozpuściły). Wymieszać dokładnie łyżką.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, rozłożyć granolę na warstwę o grubości ok. 1 cm. Piec 10-15 min w 160 stopniach do zrumienienia. (Radzę stać przy piekarniku i sprawdzać stopień wypieczenia, bo szybko można spalić).

Zostawić do całkowitego wystygnięcia, połamać na mniejsze kawałki i wsypać do słoika.

Zamknięta w słoiku granola może stać kilka tygodni, ale… raczej zjesz ją zdecydowanie szybciej! Możesz dodawać ją do jogurtu, mleka lub chrupać osobno!

Wartość odżywcza (1 porcja ok. 30 g):

  • Kaloryczność: 157,7 kcal
  • Białko: 3,1 g
  • Tłuszcz: 9 g
  • Węglowodany: 15,1 g

 SMACZNEGO! 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *