Niestety w sklepach ciężko znaleźć granolę, która nie miałaby w składzie cukru, syropu glukozowo-fruktozowego lub oleju palmowego.
Dlatego stworzyłam przepis na zdrową fit granolę do przygotowania w 20 minut.
Składniki na ok. 10 porcji po 30 g:
- 150 g płatków owsianych
- 30 g orzechów włoskich lub pekan
- 20 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- spora szczypta soli
- 60 g miodu lub syropu klonowego
- 50 g oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Orzechy posiekać. Suche składniki wymieszać w misce. Dodać miód i olej (jeśli te składniki są stałe to podgrzać aby się rozpuściły). Wymieszać dokładnie łyżką.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, rozłożyć granolę na warstwę o grubości ok. 1 cm. Piec 10-15 min w 160 stopniach do zrumienienia. (Radzę stać przy piekarniku i sprawdzać stopień wypieczenia, bo szybko można spalić).
Zostawić do całkowitego wystygnięcia, połamać na mniejsze kawałki i wsypać do słoika.

Zamknięta w słoiku granola może stać kilka tygodni, ale… raczej zjesz ją zdecydowanie szybciej! Możesz dodawać ją do jogurtu, mleka lub chrupać osobno!
Wartość odżywcza (1 porcja ok. 30 g):
- Kaloryczność: 157,7 kcal
- Białko: 3,1 g
- Tłuszcz: 9 g
- Węglowodany: 15,1 g
0 komentarzy