To ciasto skradnie serce każdego kto kocha korzenno-słodkie smaki. Nie skłamię jeśli powiem, że raz zrobione – zostaje ulubionym na zawsze. W moim przypadku zupełnie tak było!
Ciasto bananowe jest bardzo proste do zrobienia. Dwie miski, blender, jedna blacha i tylko 10 min przygotowania.
Nie jest to do końca fit przepis, ale ciasto wychodzi naprawdę duże, więc kalorycznie nie wypada tak źle!
Składniki:
- 3 mocno dojrzałe banany
- 3 jajka
- 130 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 100 g oleju rzepakowego (1/2 szklanki)
- 190 g cukru (1 szklanka)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie, dla koloru)
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
W naczyniu blendera umieść banany, żółtka, olej, cukier, cukier waniliowy i przyprawy. Blenduj przez 1-2 min do uzyskania gładkiej masy.
Do osobnej miski przesiej mąkę z sodą. Wlej masę bananową i wymieszaj dokładnie za pomocą miksera.
W drugiej misce ubij białka z odrobiną cukru na sztywną pianę. Za pomocą łyżki lub łopatki powoli i delikatnie wmieszaj je do bananowej masy.
Foremkę o długości około 30 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą lub mąką.
Wylej masę i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.
![Chlebek bananowy najlepszy](https://dietama.pl/wp-content/uploads/2021/07/IMG_20210413_164039-768x1024.jpg)
Dla jeszcze większej rozkoszy, połowę ilości mąki możesz zamienić na zmielone migdały. Jednak kaloryczność ciasta wówczas wzrośnie.
Wartość odżywcza (1 z 14 kawałków):
- Kaloryczność: 195 kcal
- Bałko: 2,4 g
- Tłuszcz: 8,5 g
- Węglowodany: 26,6 g
0 komentarzy