Chlebek bananowy najlepszy

0 komentarzy

To ciasto skradnie serce każdego kto kocha korzenno-słodkie smaki. Nie skłamię jeśli powiem, że raz zrobione – zostaje ulubionym na zawsze. W moim przypadku zupełnie tak było!

Ciasto bananowe jest bardzo proste do zrobienia. Dwie miski, blender, jedna blacha i tylko 10 min przygotowania.

Nie jest to do końca fit przepis, ale ciasto wychodzi naprawdę duże, więc kalorycznie nie wypada tak źle!

Składniki:

  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • 130 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 100 g oleju rzepakowego (1/2 szklanki)
  • 190 g cukru (1 szklanka)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie, dla koloru)
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

W naczyniu blendera umieść banany, żółtka, olej, cukier, cukier waniliowy i przyprawy. Blenduj przez 1-2 min do uzyskania gładkiej masy. 

Do osobnej miski przesiej mąkę z sodą. Wlej masę bananową i wymieszaj dokładnie za pomocą miksera.

W drugiej misce ubij białka z odrobiną cukru na sztywną pianę. Za pomocą łyżki lub łopatki powoli i delikatnie wmieszaj je do bananowej masy.

Foremkę o długości około 30 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą lub mąką.

Wylej masę i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.

Dla jeszcze większej rozkoszy, połowę ilości mąki możesz zamienić na zmielone migdały. Jednak kaloryczność ciasta wówczas wzrośnie.

Wartość odżywcza (1 z 14 kawałków):

  • Kaloryczność: 195 kcal
  • Bałko: 2,4 g
  • Tłuszcz: 8,5 g
  • Węglowodany: 26,6 g

 SMACZNEGO! 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *