Planując zdrowe odżywianie i odchudzanie nie możesz pominąć aspektu redukcji spożycia cukru. Jest to trudny temat, ponieważ przyzwyczailiśmy się do słodkiego smaku i ciężko jest nam z niego zrezygnować. Jednak nadużywanie cukru powoduje szereg problemów zdrowotnych: od nadwagi przez insulinooporność, aż po cukrzycę czy miażdżycę.

W jakich produktach występuje cukier?

Zdziwisz się w jak wielu nieoczywistych produktach może występować cukier. Oprócz słodyczy i wyrobów cukierniczych, producenci dodają cukier również do: jogurtów owocowych, keczupu, zup w proszku, warzyw w puszce, surówek, pieczywa, a nawet wędlin.

Niestety cukier (chociażby w śladowych ilościach) jest dodawany niemal wszędzie, a producenci skutecznie utrudniają nam ograniczanie go do zera. Warto więc szukać zdrowszych zamienników, które będziemy używali w domu zamiast tradycyjnego cukru. Na szczęście w sklepach pojawia się co raz więcej takich alternatyw.

5 zdrowych zamienników cukru

Nie wszystkie słodziki są zdrowe i polecane w codziennej diecie, więc dzisiaj przyjrzymy się tym, które możesz używać w swojej kuchni bez obaw. Poniżej przedstawiam pięć zdrowych zamienników cukru.

Erytrol

  • o połowę mniej słodki niż cukier
  • 0 kcal

Erytrol (erytrytol) to substancja słodząca, występująca naturalnie w niektórych owocach i fermentowanych produktach spożywczych. Erytrol to jeden z najchętniej wybieranych słodzików. Warto go docenić przede wszystkim za to, że ma 0 kalorii, zerowy indeks glikemiczny i fakt, że nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi. Jest więc świetnym rozwiązaniem dla osób, które chcą schudnąć lub zmagają się z cukrzycą czy insulinoopornością.

Minusem erytrolu jest z pewnością jego cena – najtaniej można go kupić w internecie, w cenie około 15 zł za kilogram. Erytrol w dużych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający. Niektórzy skarżą się też na jego specyficzny, mentolowy posmak.

Erytrolu możesz użyć do wypieków, herbaty, kawy czy owsianki. Jeśli chcesz uzyskać taką samą słodycz jak cukier – dodaj jego dwa razy większą ilość.

Ksylitol

  • tak samo słodki jak cukier
  • o połowę miej kalorii niż cukier (240 kcal/100 g)

Ksylitol to kolejny słodzik pochodzenia naturalnego, który ma nie tylko słodki smak, ale również korzystne właściwości dla jamy ustnej. Ksylitol ma też dużo niższy indeks glikemiczny niż tradycyjny cukier, co czyni go atrakcyjnym wyborem dla tych, którzy zwracają uwagę na poziom cukru we krwi.

Ksylitol możesz użyć do wypieków, herbaty, kawy czy owsianki w takiej samej ilości co cukier.

Odżywka białkowa

  • tak samo słodkie jak cukier
  • tyle samo kalorii co cukier (400 kcal/100 g)

Odżywka białkowa to sproszkowane białko mleka krowiego (lub w alternatywie roślinnej: białko sojowe, grochowe, ryżowe itp.) z dodatkiem sztucznych substancji słodzących i smakowych aromatów. Oprócz tego, że dostarcza dużo białka, to dodatkowo nadaje posiłkom słodki smak i wybrany aromat. Odżywka białkowa może być stosowana przez każdego – nie tylko sportowców i osoby aktywne fizycznie. Jeśli się odchudzasz, to dodatkowa porcja białka do posiłku jest również wskazana. Odżywka białkowa to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodzików. Nie ograniczaj się do robienia szejków – możesz posłodzić nią owsiankę lub placuszki. Uzyskasz dzięki temu sycący, słodki i zdrowy posiłek o dowolnym smaku: czekolady, wanilii, banana, czy nawet snickersa!

Ceny odżywki białkowej bardzo się różnią, w zależności od jakości i popularności danej marki. Średnia cena to 80-120 zł za kilogram.

Miód i syrop klonowy

  • tak samo słodkie jak cukier
  • trochę mniej kalorii niż cukier (270 – 320 kcal/100 g)

Te naturalne substancje znane są nie tylko ze słodkiego smaku, ale także z wielu korzyści zdrowotnych. Mimo tego, pod względem chemicznym miód i syrop klonowy to nadal cukier, tylko w innej formie. Tak samo jak cukier, substancje te zbudowane są z cząsteczek glukozy i fruktozy.

Jeżeli nie masz problemu z nadwagą ani insulinoopornością, to możesz stosować miód lub syrop klonowy w swojej diecie. Jeśli jednak zależy Ci na wykluczeniu cukru z diety, to te naturalne słodziki niestety również powinieneś ograniczyć.

Stewia

  • od 50 do 300 razy słodsza niż cukier
  • 0 kalorii

Stewia to roślinny słodzik, który zdobywa coraz większą popularność jako alternatywa dla cukru. Pochodzi z liści rośliny stewii i jest znacznie słodszy niż cukier, co oznacza, że potrzebujemy go znacznie mniej do uzyskania tej samej słodyczy. Co istotne, stewia ma zerowy indeks glikemiczny, co czyni ją atrakcyjnym wyborem dla osób z cukrzycą lub dążących do utrzymania stabilnego poziomu cukru we krwi. Stewia nie zawiera kalorii, co może być korzystne dla osób starających się kontrolować masę ciała.

Stewię możesz użyć do herbaty, kawy czy owsianki. Jest dostępna w postaci pastylek lub proszku. Ilość dostosuj do wskazówek podanych na opakowaniu.

Podsumowanie

W obecnych czasach znalezienie zamienników cukru nie jest problemem. Wymienione powyżej substancje kupisz w każdym większym sklepie! Polecam eksperymentować z różnymi słodzikami, aby znaleźć ten, który najbardziej odpowiada twoim preferencjom smakowym i zastosowaniu. Jeśli chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem, stabilnym poziomem cukru i niższą masą ciała, to naprawdę warto abyś zrezygnował lub chociaż ograniczył cukier w swojej diecie.

Darmowa dieta!Zapisz się do newslettera i odbierz swój jadłospis