Placki twarogowe Syrniki

0 komentarzy

Te wysokobiałkowe placki twarogowe są bardzo sycące. Często umieszczam je na śniadaniu w diecie redukcyjnej. Można je podać z ulubionymi owocami – w sezonie ze świeżymi, a zimą z mrożonymi.

Stanowią też świetny posiłek potreningowy! Smakują równie dobrze na zimno, a więc można je zabrać na piknik lub do pracy czy szkoły.

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g chudego twarogu
  • 1 jajko
  • 40 g kaszki manny
  • 1 łyżka erytrolu/innego słodziła (lub więcej jeśli lubisz słodkie)
  • 2 krople aromatu waniliowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
  • dodatki: owoce / masło orzechowe / jogurt / miód

Sposób przygotowania:

Twaróg rozgnieć widelcem z jajkiem, słodzikiem, kaszą manną i waniliowym aromatem.

Zmocz dłonie w zimnej wodzie i uformuj kulki z masy. Na patelni rozgrzej olej, rozłóż kulki na patelni i rozpłaszcz je mokrą łyżka do uzyskaniu kształtu krążka.

Smaż na małym ogniu po 4-5 minut z każdej strony.

Podawaj z ulubionymi dodatkami! 

Wartość odżywcza (1 porcja bez dodatków):

  • Kaloryczność: 254 kcal
  • Białko: 30 g
  • Tłuszcz: 6,1 g
  • Węglowodany: 19,5 g

 SMACZNEGO! 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *