Te wysokobiałkowe placki twarogowe są bardzo sycące. Często umieszczam je na śniadaniu w diecie redukcyjnej. Można je podać z ulubionymi owocami – w sezonie ze świeżymi, a zimą z mrożonymi.
Stanowią też świetny posiłek potreningowy! Smakują równie dobrze na zimno, a więc można je zabrać na piknik lub do pracy czy szkoły.
Składniki na 2 porcje:
- 250 g chudego twarogu
- 1 jajko
- 40 g kaszki manny
- 1 łyżka erytrolu/innego słodziła (lub więcej jeśli lubisz słodkie)
- 2 krople aromatu waniliowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
- dodatki: owoce / masło orzechowe / jogurt / miód
Sposób przygotowania:
Twaróg rozgnieć widelcem z jajkiem, słodzikiem, kaszą manną i waniliowym aromatem.
Zmocz dłonie w zimnej wodzie i uformuj kulki z masy. Na patelni rozgrzej olej, rozłóż kulki na patelni i rozpłaszcz je mokrą łyżka do uzyskaniu kształtu krążka.
Smaż na małym ogniu po 4-5 minut z każdej strony.
Podawaj z ulubionymi dodatkami!
Wartość odżywcza (1 porcja bez dodatków):
- Kaloryczność: 254 kcal
- Białko: 30 g
- Tłuszcz: 6,1 g
- Węglowodany: 19,5 g
0 komentarzy