Mocno czekoladowe, dietetyczne brownie. Bez mąki i bez cukru, ale za to z ukrytym składnikiem – czerwoną fasolą. Spokojnie, nie jest ona tutaj wyczuwalna. Zadowoli każdego miłośnika czekoladowych słodyczy.
Składniki na małą keksówkę (25 cm):
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 banan
- 2 jaja
- 0,5 szklanki ksylitolu
- 3 łyżeczki oleju
- 3 łyżeczki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Na polewę: 50 g gorzkiej czekolady + 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Fasolę dokładnie (!) opłucz z zalewy pod bieżącą wodą.
Umieść w misce. Dodaj pozostałe składniki ciasta i dobrze zblenduj (nawet do kilku minut).
Wylej do formy i piecz 40 min w 180 stopniach.
Ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia i przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z mlekiem i wylej na ciasto.
Schłodź w lodówce kilka godzin aby ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji.
Wartość odżywcza całego ciasta:
- Kaloryczność: 1200 kcal
- Białko: 34 g
- Tłuszcz: 48 g
- Węglowodany: 145 g
0 komentarzy