Wegański smalec z fasoli

0 komentarzy

Wegańska alternatywa tradycyjnego smalcu. Zawiera zdrowe tłuszcze, błonnik i składniki mineralne, których brakuje w zwykłym smalcu.

Taka pasta pasuje świetnie na kanapki w połączeniu z kiszonym ogórkiem, a jej kaloryczność jest 4 razy niższa niż tradycyjny smalec.

Z podanych składników wychodzi jeden mały słoiczek (ok. 260 g).

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g białej fasoli z puszki (lub ugotowanej)
  • 0,5 małego jabłka
  • 1/3 białej cebuli
  • 1,5 łyżki kaszy gryczanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżka siemienia lnianego
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną gotujemy ok. 10 minut (al dente). W tym czasie fasolę blendujemy z siemieniem na gładką masę. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oliwie. Dodajemy starte jabłko, ugotowaną kaszę, liść laurowy i ziele. Dusimy kilka minut na małym ogniu. Czekamy chwilę aż przestygnie i mieszamy razem z fasolą. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.

 

Wartość odżywcza 1 porcji (ok. 20 g) to 37 kcal.

 SMACZNEGO! 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *