Wegańska alternatywa tradycyjnego smalcu. Zawiera zdrowe tłuszcze, błonnik i składniki mineralne, których brakuje w zwykłym smalcu.
Taka pasta pasuje świetnie na kanapki w połączeniu z kiszonym ogórkiem, a jej kaloryczność jest 4 razy niższa niż tradycyjny smalec.
Z podanych składników wychodzi jeden mały słoiczek (ok. 260 g).
Składniki na 2 porcje:
- 100 g białej fasoli z puszki (lub ugotowanej)
- 0,5 małego jabłka
- 1/3 białej cebuli
- 1,5 łyżki kaszy gryczanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżka siemienia lnianego
- 1 liść laurowy
- 1 ziarno ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki majeranku
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną gotujemy ok. 10 minut (al dente). W tym czasie fasolę blendujemy z siemieniem na gładką masę. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oliwie. Dodajemy starte jabłko, ugotowaną kaszę, liść laurowy i ziele. Dusimy kilka minut na małym ogniu. Czekamy chwilę aż przestygnie i mieszamy razem z fasolą. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
0 komentarzy