Chłodnik pomidorowy z czerstwym pieczywem

0 komentarzy

Pyszny, orzeźwiający chłodnik z pomidorów. Idealna zupa na lato! 1 porcja to tylko 240 kcal, więc taka zupa będzie idealna na redukcję.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 2 czerstwe kajzerki/inne pieczywo
  • 1 litr soku pomidorowego (może być passata)
  • 1 papryka czerwona
  • 2 małe ogórki gruntowe
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Pieprz, sól, papryka wędzona/chilli – do smaku

Dodatki do wyboru:
Feta, fasola, ciecierzyca, prażone nasiona lub pestki, świeże zioła.

Sposób przygotowania:

1. Do misy blendera pokrusz na kawałki czerstwe pieczywo. Zalej sokiem pomidorowym, oliwą i sokiem z cytryny. Pozostaw na 10 min.

2. Warzywa pokrój na duże kawałki. Dorzuć do pieczywa. (Możesz odłożyć kilka plasterków do dekoracji.)

3. Dodaj przyprawy i blenduj całość przez kilka minut na jednolity krem.

4. Na koniec sprawdź czy nie trzeba dodać więcej przypraw, cytryny lub wody.

5. Schłodź w lodówce przez minimum 1h, a najlepiej dłużej, aby smaki „przeszły”

6. Podaj z wybranymi dodatkami.

Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków:

  • Kaloryczność: 240 kcal
  • Białko: 5 g
  • Tłuszcz: 12 g
  • Węglowodany: 25 g

 SMACZNEGO! 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *