Pyszny, orzeźwiający chłodnik z pomidorów. Idealna zupa na lato! 1 porcja to tylko 240 kcal, więc taka zupa będzie idealna na redukcję.
Składniki na 4 porcje:
- 2 czerstwe kajzerki/inne pieczywo
- 1 litr soku pomidorowego (może być passata)
- 1 papryka czerwona
- 2 małe ogórki gruntowe
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- Pieprz, sól, papryka wędzona/chilli – do smaku
Dodatki do wyboru:
Feta, fasola, ciecierzyca, prażone nasiona lub pestki, świeże zioła.
Sposób przygotowania:
1. Do misy blendera pokrusz na kawałki czerstwe pieczywo. Zalej sokiem pomidorowym, oliwą i sokiem z cytryny. Pozostaw na 10 min.
2. Warzywa pokrój na duże kawałki. Dorzuć do pieczywa. (Możesz odłożyć kilka plasterków do dekoracji.)
3. Dodaj przyprawy i blenduj całość przez kilka minut na jednolity krem.
4. Na koniec sprawdź czy nie trzeba dodać więcej przypraw, cytryny lub wody.
5. Schłodź w lodówce przez minimum 1h, a najlepiej dłużej, aby smaki „przeszły”
6. Podaj z wybranymi dodatkami.
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków:
- Kaloryczność: 240 kcal
- Białko: 5 g
- Tłuszcz: 12 g
- Węglowodany: 25 g
0 komentarzy