Szybki, roślinny obiad z dużą zawartością żelaza. Taki posiłek możesz zabrać w pojemnik do pracy lub szkoły. Smakuje dobrze również na zimno 🙂
Składniki:
- 40 g kaszy kuskus lub jaglanej
- 50 g soczewicy zielonej
- 150 g cukinii
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka sosu sojowego
- Pieprz, czosnek granulowany
- Duża garść natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Soczewicę i kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokrojoną cukinię. Gdy lekko zmięknie, podlej odrobiną wody, dopraw sosem sojowym, pieprzem i czosnkiem. Duś ok. 5 min aż będzie całkiem miękka. Gotową soczewicę, kaszę i cukinię wymieszaj. Dodaj dużą ilość posiekanej natki pietruszki. Na patelni po cukinii podpraż pestki dyni i posyp danie.
Wartość odżywcza:
- Kaloryczność: 522 kcal
- Białko: 23,8 g
- Tłuszcz: 15,7 g
- Węglowodany: 66,8 g
0 komentarzy