Piernik wegański bez cukru

0 komentarzy

Bardzo prosty piernik, bez jajek i bez cukru. Wychodzi przepyszny i ma dużo mniej kcal niż tradycyjny piernik 🙂 Idealny na świąteczny stół. 

 

Składniki na małą keksówkę (25 cm):

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 szklanka erytrolu
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody

    Polewa:

  • 30 g gorzkiej czekolady

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie, aby polewa się błyszczała

 

Sposób przygotowania:

1. W jednej misce wymieszać suche składniki (mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę, erytrol).

2. W drugiej zblendować banana z powidłami, mlekiem i olejem.

3. Do mokrych składników dosypywać stopniowo suche cały czas mieszając mikserem aby nie było grudek. Ciasto powinno być dość gęste, ale lejące.

4. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 min w 180 stopniach.

5. Aby zrobić polewę należy rozpuścić czekoladę razem z olejem w garnuszku i wylać na przestudzone ciasto. Dekorować zanim polewa przestygnie.

* Jeśli chcesz zastąpić erytrol cukrem lub ksylitolem to daj połowę szklanki.

Wartość odżywcza całego ciasta:

  • Kaloryczność: 2571,8 kcal
  • Białko: 39,4 g
  • Tłuszcz: 134,6 g
  • Węglowodany: 298,3 g

 SMACZNEGO! 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *