Proste placuszki, do zrobienia w 5 minut! Uwielbiam robić je na śniadanie. Podaję z owocami jagodowymi, lub tak jak w tym przepisie z prażonym jabłkiem i masłem orzechowym. Taka jesienna wersja 🙂
Składniki na placuszki:
- 120 g banana
- 1 jajko
- 35 g mąki
- 30 ml mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Do podania:
- 1 małe jabłko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka erytrolu
- 15 g masła orzechowego
Sposób przygotowania:
Składniki na placuszki zblendować. Smażyć placuszki na małym ogniu na lekko natłuszczonej patelni.
Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę. Poddusić w garnuszku z erytrolem, cynamonem i odrobiną wody. Placki polać masłem orzechowym i jabłkami.
Wartość odżywcza samych placków:
- Kaloryczność: 347 kcal
- Białko: 13 g
- Tłuszcz: 7,7 g
- Węglowodany: 54,6 g
Wartość odżywcza placków z dodatkami:
- Kaloryczność: 481 kcal
- Białko: 16,7 g
- Tłuszcz: 15,7 g
- Węglowodany: 64,7 g
0 komentarzy