Kaszotto z soczewicą, cukinią i pestkami dyni

0 komentarzy

Szybki, roślinny obiad z dużą zawartością żelaza. Taki posiłek możesz zabrać w pojemnik do pracy lub szkoły. Smakuje dobrze również na zimno 🙂

 

 Składniki:

  • 40 g kaszy kuskus lub jaglanej
  • 50 g soczewicy zielonej
  • 150 g cukinii
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Pieprz, czosnek granulowany
  • Duża garść natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Soczewicę i kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokrojoną cukinię. Gdy lekko zmięknie, podlej odrobiną wody, dopraw sosem sojowym, pieprzem i czosnkiem. Duś ok. 5 min aż będzie całkiem miękka. Gotową soczewicę, kaszę i cukinię wymieszaj. Dodaj dużą ilość posiekanej natki pietruszki. Na patelni po cukinii podpraż pestki dyni i posyp danie.

Wartość odżywcza:

  • Kaloryczność: 522 kcal
  • Białko: 23,8 g
  • Tłuszcz: 15,7 g
  • Węglowodany: 66,8 g

 SMACZNEGO! 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *