Puste odbijanie, pieczenie w przełyku, a może nawet trudności z połykaniem? Te objawy występują u co piątej osoby przynajmniej raz w tygodniu, a 5-10% osób może mieć je nawet codziennie. Chociaż przez swoją pozornie niegroźną formę są często bagatelizowane, to naprawdę warto zwrócić na nie większą uwagę. Podczas gdy samo łagodzenie objawów nie jest wielce problematyczne, to już leczenie powikłań może takie być.

Czym jest refluks?

Refluks, a właściwie choroba refluksowa przełyku (z ang. GERD), to schorzenie występujące u 20-40% populacji krajów rozwiniętych. Cierpią na nie zarówno mężczyźni jak i kobiety. Główną przyczyną choroby jest nieprawidłowe działanie dolnego zwieracza przełyku, czyli mięśnia, znajdującego się pomiędzy przełykiem, a wejściem do żołądka. Zapobiega on cofaniu się treści pokarmowej do jamy ustnej.

Dolegliwości towarzyszące GERD wynikają właśnie z zarzucania (refluksu) treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Połknięty wcześniej pokarm wraca w wyższe części przewodu pokarmowego razem z sokiem żołądkowym, w którym znajduje się kwas solny oraz enzymy trawienne, co powoduje uczucie pieczenia.

Objawy GERD wynikają z zarzucania treści pokarmowej z żołądka do przełyku.
Medyczny plik wektorowy utworzone przez brgfx – pl.freepik.com

Oprócz dolegliwości związanych z pieczeniem (zgagą) mogą występować także: chrypka, suchy kaszel (zwłaszcza rano), ból w klatce piersiowej oraz puste odbijanie. Objawy te nasilają się po przyjęciu określonych pokarmów powodujących wydzielanie kwasu żołądkowego, a także wywołujących rozluźnienie lub zmniejszenie ciśnienia zwieracza przełyku.

Refluks – co jeść, a czego nie jeść?

Choroba refluksowa przełyku dotyczy przewodu pokarmowego, a więc dieta oraz kilka elementów stylu życia będzie miało znaczący wpływ na występowanie jej objawów i powikłań.

Najbardziej istotnym elementem diety w refluksie jest ograniczenie, a nawet wyeliminowanie wszelkiego rodzaju tłustych i słonych potraw oraz przekąsek, a także zmniejszenie spożycia cukru, czekolady i innych słodyczy. Nie powinno się pić gazowanych napojów, alkoholu, ani nawet mocnej herbaty i kawy. Kwaśne owoce i warzywa, takie jak cytrusy i pomidory, oraz warzywa cebulowe również nie są wskazane.

Produkty, które warto włączyć do swojej diety, zwłaszcza przy nasilających się objawach to: odtłuszczone mleko i jogurty, woda mineralna z wysoką zawartością wapnia i napar z rumianku. Łagodząco działają także suszone figi, migdały, siemię lniane i inne produkty z wysoką zwartością błonnika.

Ważna jest także częstotliwość i wielkość posiłków. Jedz 5-6 mniejszych objętościowo posiłków, a ostatni spożyj na minimum 3 godziny przed snem. Podczas snu głowa powinna być lekko uniesiona – ok. 15-20 cm. Warto więc podłożyć sobie pod głowę dodatkową poduszkę, tak aby treść pokarmowa nie mogła swobodnie przemieszczać się między żołądkiem a przełykiem. Unikaj obcisłych ubrań i wysiłku fizycznego bezpośrednio po jedzeniu. Zaleca się także zaprzestanie palenia.

Tłuste potrawy, fast foody i słone przekąski to produkty, które należy wyeliminować z diety przy objawach refluksu.

Choroba refluksowa przełyku znacznie częściej występować będzie u osób z nadmierną masą ciała. Jej obniżenie powinno przynieść ulgę w nieprzyjemnych objawach. Może nawet je zupełnie wyeliminować, ponieważ problem z zarzucaniem treści pokarmowej wynika często z naciskania tkanki tłuszczowej na żołądek, co powoduje wytwarzanie się dużego ciśnienia i otwieranie się dolnego zwieracza przełyku.

Czy refluks trzeba leczyć?

Jeżeli występują u Ciebie niepokojące symptomy refluksu przyjrzyj się swojej diecie i przynajmniej przez jakiś czas unikaj produktów i potraw, które znajdują się w grupie pokarmów niezalecanych, aż do ustania objawów. Możesz także wspomóc łagodzenie dolegliwości sięgając po produkty z drugiej grupy i stosując się do pozostałych zaleceń.

Łagodne postacie refluksu nie wymagają leczenia farmakologicznego. Zmiana stylu życia i nawyków żywieniowych w zupełności wystarczy do pozbycia się nieprzyjemnych dolegliwości. Jeżeli jednak Twoje objawy nie ustępują lub nasilają się należy udać się do lekarza, który może przepisać odpowiednie leczenie. Zlekceważenie niepokojących sygnałów takich jak krwawienie lub problemy z połykaniem, może doprowadzić do rozwinięcia się powikłań choroby: zmian w budowie błony przełyku, a nawet raka gruczołowego przełyku.

Silne i niepokojące objawy relfuksu wymagają konsultacji z lekarzem i dietetykiem.

Kto choć raz w życiu miał zgagę wie, że nie jest to przyjemne uczucie. Jeżeli takie symptomy występują u Ciebie rzadko i nie nasilają się, to raczej nie masz się czym martwić. Mimo wszystko, co jakiś czas warto, abyś przyjrzał się swojej diecie i zmniejszył spożycie potencjalnie niewskazanych produktów. Jeżeli czujesz, że objawy są uciążliwe to koniecznie udaj się do lekarza, aby podjąć odpowiednie kroki w leczeniu.

To co możesz zrobić od razu to wyeliminowanie produktów szkodliwych i wprowadzenie do diety tych o pozytywnych właściwościach. Wiele zyskasz także zmieniając swój styl życia na wolny od nałogu palenia i nadmiernego objadania się. Zazwyczaj najskuteczniejszym sposobem na pozbycie się refluksu będzie wsparcie zarówno lekarskie jak i dietetyczne, bo to właśnie dieta oraz styl życia mają ogromny wpływ na tą chorobę.

Po więcej dietetycznych faktów, przepisów i relacji zapraszam Cię na mojego Instagrama oraz Facebooka. Jeśli to przeczytałeś – zostaw po sobie ślad 🙂

Zapisz się na Newsletter DIETAmaBądź ze mną na bieżąco

Po zapisaniu się otrzymasz do pobrana darmową dietę na odporność – tygodniowy jadłospis w PDF.

Share This