FIT Skyrnik (sernik) z galaretką i truskawkami

0 komentarzy

Letnie, lekkie ciasto bez pieczenia z 4 składników! Sernik na zimno w dietetycznej wersji.

Zamiast sera używamy tutaj skyra – wysokobiałkowego jogurtu bez zawartości tłuszczu. Ten pyszny deser będzie idealny na lato. Taka FIT wersja sernika ma 152 kcal w jednym kawałku, będzie więc idealna na redukcję 🙂

Składniki:

  • 15 sztuk biszkoptów
  • 800 g skyra naturalngo
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 400 g świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

Zacznij od zrobienia galaretki. W garnku zagotuj 500 ml wody i wsyp do niej dwa opakowania galaretki. Zdejmij z ognia i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się drobinek. Pozostaw do ostygnięcia.

W tym czasie spód tortownicy (użyłam takiej o średnicy 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Zamknij obręcz, jej boki posmaruj masłem i również przyklej paski papieru. Na spód wyłóż biszkopty.

Do dużej miski włóż skyr i dolewaj stopniowo przestudzoną galaretkę (nie gorącą, ale wciąż płynną). Wymieszaj łyżką do połączenia (możesz sobie pomóc chwilę mikserem aby usunąć grudki). Masę odstaw do lodówki na ok. 30 min aby zrobiła się gęstsza, „budyniowata”.

Po tym czasie wylej połowę masy na biszkopty.

Truskawki umyj, oderwij szypułki i powtykaj w masę ostrym końcem do dołu. Powoli wylej resztę masy aby zakryć owoce. (Truskawki mogą się lekko przemieścić).

Odstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego ścięcia się masy. A najlepiej na całą noc.

Wartość odżywcza (1 z 10 kawałków):

  • Kaloryczność: 152,5 kcal
  • Białko: 11,9 g
  • Tłuszcz: 0,5 g
  • Węglowodany: 25,2 g

 SMACZNEGO! 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *