Powrót do dzieciństwa – czyli kaszka manna w odmienionej wersji! Pożywne, rozgrzewające śniadanie na zimowe poranki (i nie tylko).
Chrupiący kokos, kwaskowa pomarańcza, słodki banan i kremowa czekolada… Te składniki to nie tylko wspaniały smak, ale – co najważniejsze – energia i zdrowie.
Składniki:
- 30 g (2 pełne łyżki) kaszy manny
- 200 ml mleka 1,5%
- 2 łyżki tłustego mleczka kokosowego z puszki
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 1 mała pomarańcza
- 1/2 banana
- 1 kostka gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Pomarańczę obierz i pokrój na kawałki. Jedną połówkę pokrój na kawałki, a z drugiej wyciśnij sok. Sok umieść w rondelku razem z wiórkami kokosowymi.
Odmierz mleko i wlej do rondelka pozostawiając ok. 1/4 szklanki do rozmieszania kaszy. Dodaj też mleczko kokosowe i całość zagotuj. Resztę mleka wymieszaj z kaszką manną.
Banana rozgnieć widelcem na papkę.
Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i dodaj do niego wymieszaną w mleku kaszę i banana. Mieszaj go zgęstnienia.
Przelej kaszkę do miseczki, udekoruj pomarańczą i gorzką czekoladą.

Wartość odżywcza:
- Kaloryczność: 524 kcal
- Białko: 13,6 g
- Tłuszcz: 19,7 g
- Węglowodany: 71,1 g
0 komentarzy