Kaszka manna na mleku z pomarańczą i kokosem

0 komentarzy

Powrót do dzieciństwa – czyli kaszka manna w odmienionej wersji! Pożywne, rozgrzewające śniadanie na zimowe poranki (i nie tylko).

Chrupiący kokos, kwaskowa pomarańcza, słodki banan i kremowa czekolada… Te składniki to nie tylko wspaniały smak, ale – co najważniejsze – energia i zdrowie.

Składniki:

  • 30 g (2 pełne łyżki) kaszy manny
  • 200 ml mleka 1,5%
  • 2 łyżki tłustego mleczka kokosowego z puszki
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1 mała pomarańcza
  • 1/2 banana
  • 1 kostka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Pomarańczę obierz i pokrój na kawałki. Jedną połówkę pokrój na kawałki, a z drugiej wyciśnij sok. Sok umieść w rondelku razem z wiórkami kokosowymi.

Odmierz mleko i wlej do rondelka pozostawiając ok. 1/4 szklanki do rozmieszania kaszy. Dodaj też mleczko kokosowe i całość zagotuj. Resztę mleka wymieszaj z kaszką manną.

Banana rozgnieć widelcem na papkę.

Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i dodaj do niego wymieszaną w mleku kaszę i banana. Mieszaj go zgęstnienia.

Przelej kaszkę do miseczki, udekoruj pomarańczą i gorzką czekoladą.

Wartość odżywcza:

  • Kaloryczność: 524 kcal
  • Białko: 13,6 g
  • Tłuszcz: 19,7 g
  • Węglowodany: 71,1 g

 SMACZNEGO! 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *