Kluski leniwe z tofu na słodko

0 komentarzy

To obowiązkowy przepis dla wszystkich, którzy chcą polubić tofu! Ten posiłek to alternatywa tradycyjnych klusek z twarogu, tym razem w wersji wegańskiej.

Wyglądają cudownie, prawda? Gwarantuję, że smakują jeszcze lepiej 🙂

Składniki na 2 porcje:

  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 szczypta soli

Do podania:

  • 6 łyżek jogurtu
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 200 g owoców jagodowych
  • Listki mięty

Sposób przygotowania:

Odsączone tofu zmiksuj z sokiem z cytryny i syropem klonowym.

Osobno wymieszaj suche składniki (mąka, skrobia, kardamon i sól) i dodaj do masy. Zagnieć na gładkie ciasto.

Podziel na dwie części i uformuj 2 wałki o średnicy ok. 2 cm. Potnij skośnie na romby.

Kluski wrzucaj do dużej ilości wrzącej wody i gotuj ok. 4 min. Podawaj z dodatkami!

Wartość odżywcza (1 porcja z dodatkami):

  • Kaloryczność: 437 kcal
  • Białko: 17 g
  • Tłuszcz: 9 g
  • Węglowodany: 63 g

 SMACZNEGO! 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *