To obowiązkowy przepis dla wszystkich, którzy chcą polubić tofu! Ten posiłek to alternatywa tradycyjnych klusek z twarogu, tym razem w wersji wegańskiej.
Wyglądają cudownie, prawda? Gwarantuję, że smakują jeszcze lepiej 🙂
Składniki na 2 porcje:
- 1 kostka tofu naturalnego
- 60 g mąki pszennej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka kardamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 szczypta soli
Do podania:
- 6 łyżek jogurtu
- 2 łyżki syropu klonowego
- 200 g owoców jagodowych
- Listki mięty
Sposób przygotowania:
Odsączone tofu zmiksuj z sokiem z cytryny i syropem klonowym.
Osobno wymieszaj suche składniki (mąka, skrobia, kardamon i sól) i dodaj do masy. Zagnieć na gładkie ciasto.
Podziel na dwie części i uformuj 2 wałki o średnicy ok. 2 cm. Potnij skośnie na romby.
Kluski wrzucaj do dużej ilości wrzącej wody i gotuj ok. 4 min. Podawaj z dodatkami!
Wartość odżywcza (1 porcja z dodatkami):
- Kaloryczność: 437 kcal
- Białko: 17 g
- Tłuszcz: 9 g
- Węglowodany: 63 g
0 komentarzy