Tofu w sosie słodko-kwaśnym

0 komentarzy

Roślinny obiad w orientalnych smakach. Pyszny, kleisty sos doskonale pasuje do ryżu!

 

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g ryżu
  • 1 łyżka oleju
  • Połowa papryki czerwonej
  • 2 małe marchewki
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Sól, pieprz
  • 120 g ananasa świeżego lub z puszki
  • Sos:
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu/syropu klonowego

Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotować.
2. Na dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną w cienkie paski paprykę i marchew. Wlać pół szklanki wody i dusić do miękkości.
3. Składniki na sos wymieszać.
4. Tofu pokroić w kostkę, wymieszać z solą, pieprzem, skrobią. Dodać na patelnię wraz sosem. Dodać też pokrojonego ananasa.
5. Wymieszać dokładnie, doprawić do smaku i podawać z ryżem.

* Tofu można zamienić na kurczaka, a ananasa na mango.

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Kaloryczność: 500 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcz: 13 g
  • Węglowodany: 70 g

 SMACZNEGO! 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *