Jeśli kiełbasy i boczek z grilla już Wam się znudził to mam dla Was propozycję czegoś równie pysznego, ale lżejszego i mniej kalorycznego.
Szaszłyki mięsno-warzywne (ok. 10 sztuk):
- 200 g mięsa z piersi kurczaka
- 1/2 cukinii
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy/oleju do marynowania + ulubione przyprawy (ja użyłam oleju rzepakowego z czosnkiem, dodałam bazylię, pieprz, majeranek oraz słodką i ostrą paprykę)
Mięso pokroić w kostkę i włożyć w marynatę z oliwy i przypraw na min. 1 godzinę. Pokroić warzywa w plastry. Nakłuwać na zmianę warzywa i mięso (ok. 4 kawałki na szaszłyk). Położyć na rozgrzanego grilla.
Takie szaszłyki możesz również upiec w piekarniku – 180 stopni przez 20 minut.
1 szaszłyk to 52 kcal. Życzę udanego grillowania!
Po więcej dietetycznych faktów, przepisów i relacji zapraszam Cię na mojego Instagrama oraz Facebooka.
Smakowało? Zostaw komentarz 🙂
Darmowa dieta!Zapisz się do newslettera i odbierz swój jadłospis