Ten ryż na mleku swoją kremowością otula niczym miękki, ciepły koc, który narzucam na siebie zaraz po wstaniu z łóżka 🙂 Dobry pomysł na wykorzystanie ryżu z poprzedniego dnia. Pyszne śniadanie lub deser w 10 minut.
Składniki:
- 50 g ryżu (ugotowany wcześniej na miękko na wodzie)
- 100 ml mleka
- 70 g jogurtu naturalnego
- 10 g odżywki białkowej (można zamienić na budyń)
- 60 g borówek
- 10 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Wcześniej ugotowany ryż zalać mlekiem i odrobiną wody. Gotować aż zgęstnieje. Dodać jogurt, odżywkę i intensywnie zamieszać. Przelać do miseczki, dodać ulubione owoce i orzechy.
Wartości odżywcze:
- Kaloryczność: 413 kcal
- Białko: 20 g
- Tłuszcz: 11 g
- Węglowodany: 59 g
0 komentarzy